vrijdag 27 november 2009

Beelding Award: 1000 lucifers

De opdracht was om een Award te ontwerpen voor VOKA met als thema 'Het Wiel' ( vlaams netwerk van ondernemingen_innovatie award).
Als bijkomende moeilijkheid moesten we onderzoek doen naar de eigenschappen en de niet-eigenschappen bij verschillende materialen. De niet-voor-de-hand-liggende materiaaleigenschappen moesten dan uitgewerkt worden in je award.
Ik ben vertrokken van het materiaal hout en zo gekomen bij lucifers om er een creatieve uitwerking van te maken. Het wiel is een grote uitvinding net zoals het vuur. Door de lucifers zo te plaatsen kan je met de kopse kant een speciaal effect creëren dat toch wel op een abstracte manier het wiel weergeeft. Het eindresultaat heeft een gebogen, stevige vorm, iets dat je toch niet direct verwacht bij lucifers.







Dutch Design Week

Op Maandag 19 oktober ben ik naar de Dutch Designweek geweest. Ik ben onder andere gaan kijken in de witte dame, op de interieur beurs en bij de faculteiten bouwkunde en industrieel design op de universiteit daar.
Hier enkele foto's


Tentoonstelling: paperzoo


Enkele ontwerpen op de designacademy

1. Second skin, Rene Siebum
In de oude, japanse architectuur werden ruimtes zo gebouwd dat ze konden worden aangepast aan de activiteit die er plaatsvond. Het inspireerde Rene Siebum tot het maken van een boekenkast en lamp in één. In de kast kan een aparte ruimte worden gecreëerd waar je in alle rust kunt lezen of werken.
2. Mark the last veil, Roos Kuipers
Bij een uitvaart is het sluiten van de kist vaak een naar moment. Een harde, abrupte handeling die niet past bij het gevoelige en emotionele rouwproces. Roos Kuipers ontwierp een draagbaar met ronde, zachte vormen die dit moment verzachten. Aan de zijkant van de baar van traditioneel iepenhout hangen zes transparante doeken van bamboe, katoen en zijde. Door de doeken laag na laag in een gleuf vast te maken, wordt de overledene liefdevol en met aandacht ingestopt.
3. ChAiR, Benjamin Claessen
Benjamin Claessen is zijn hele leven gek op auto's geweest. De drie stoelen die hij voor zijn afstuderen ontwierp, zijn bedoeld voor algemeen gebruik, maar gemaakt volgens ontwerp processen uit de auto-industrie.